Om Stjärnflockan

Barngrupp

På Stjärnflockan finns det två avdelningar; Stjärnan och Fröet. Barngrupperna är huvudsakligen åldersbaserade men ändå flexibla beroende på barnens intresse, kompisar och behov. De äldre barnen vistas i lokalerna som vi kallar för Stjärnan medan de yngre håller till på Fröet. På så sätt kan vi anpassa miljö, leksaker, aktiviteter och personaltäthet utifrån barngruppen. 

 

Öppettider och stängdagar

Stjärnflockan ska i enlighet med Umeå kommun tillhandahålla öppettider mellan kl 06.30-18.30. Vi schemalägger personal och öppettider utifrån vårdnadshavares rådande tillsynsbehov och i nuläget har vi öppet mellan 06.15-17.15. Har du behov av andra öppettider än vad verksamheten för tillfället har, prata med ansvarig förskolechef.

Verksamheten är stängd tre heldagar per år för personalens kompetensutveckling samt planering och utvärdering av verksamheten. Dessa dagar måste du som vårdnadshavare själv ordna tillsyn för barnet.

 

Grön Flagg

Vi på Stjärnflockan har anmält vår förskola till Grön Flagg, ett verktyg utformat av organisationen Håll Sverige rent, som syftar till att arbeta aktivt med hållbar utveckling på ett roligt och engagerat sätt. Grön Flagg innebär att alla, både personal, barn och föräldrar blir delaktiga i hållbarhetsarbetet samtidigt som man arbetar med mål och riktlinjer i läroplanen. Arbetet riktar sig bland annat till områden som konsumtion, kretslopp, livsstil och hälsa. 

Människans vanor och beteende formas i unga år och vi på Stjärnflockan vill främja arbetet för en hållbar utveckling. Vi förstår vilken viktig roll vi som pedagoger har och vilka möjligheter vi kan ge barnen för att de ska kunna utveckla sin förståelse för en hållbar framtid. 

Några exempel på vad vi gör i verksamheten är att vi ordnar springlopp för barnen där de får springa tillsammans under hejarop från kamraterna och samtala kring ämnet kropp och hälsa. Vi låter barnen möta naturmaterial och återbruk i våra ateljéer i så stor utsträckning som möjligt. Maten som serveras tilllagas och hämtas från byns skola och vi handlar våra matvaror från lokal butik där vi väljer ekologiska varor i första hand. 

 

"Wow vilken fin och lärorik resa där ni har arbetat med lärande för hållbar utveckling och på så sätt även de Globala målen. Barnen har under resan fått en ökad kunskap om bland annat sin närmiljö, livsmiljön på Arktis samt samisk kultur och mycket annat. Genom flera spännande äventyr har ni genomfört en resa som berört alla dimensioner av hållbar utveckling och tack för alla fina bilder.  Att barnen sprider sina kunskaper både till närstående men också genom att skicka brev till regeringen, visar på stor handlingskraft. Ni har fått med bra reflektioner om progression till framtiden och det ska bli så spännande att få följa hur ni fortsätter att arbeta med den fantastiska handlingskraft och engagemang som finns hos er. Vilka hållbarhetshjältar ni är! Tack för att ni är med oss och bidrar till en mer hållbar framtid, tillsammans kan vi göra skillnad!"

Hälsningar Håll Sverige Rent

 

resan-forskolan-stjarnflockan-resa-15464-1.pdf

certifikat-forskolan-stjarnflockan-resa-15464.pdf

 

 

/dsc03705.jpg

Titta gärna in under fliken -Bilder- för att se mera från vårt arbete Grön Flagg.

Föräldrasamverkan

Föräldrasamverkan betyder att förskolan och hemmet samverkar i olika sammanhang för att utveckla förskolans innehåll. Ni som vårdnadshavare ska kunna påverka verksamheten och ge synpunkter när det gäller planering, genomförande och utvärdering så att vi tillsammans ska kunna skapa en så trygg och utvecklande miljö som möjligt för alla barn. Vi på Stjärnflockan ser samarbetet med er föräldrar som en grundläggande utgångspunkt för vår verksamhet och vill att samverkan ska bygga på öppenhet, ömsesidighet och respekt. Vi vill ge er inflytande i verksamheten genom att föra en öppen och levande dialog där vi tar tillvara på era tankar och åsikter.

Det finns olika sätt för er att ta del av vad som händer hos oss på dagarna; det kan handla om veckobrev, blogginlägg, föräldramöten och de vardagliga samtalen med oss pedagoger. Vi skapar också möjligheter för er att göra eran röst hörd genom enkäter, utvärderingar och utvecklingssamtal.

Varje år bjuder vi också in till ett par härliga högtidligheter där vi, förskolan och hemmet, får träffas och lyssna till glada julsånger i luciatåget eller duka upp picknikfilten under sommarfesten och ta del av vernissage och 5-års ceremoni!

/dsc07550.jpg

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)